Runningtherapie

Wellicht herken je dit beeld van jezelf:

ik wil graag meer gaan bewegen en weet dat dit goed is voor mijn lichaam en geest. Maar de energie of de moed ontbreekt me om te beginnen. Of kort nadat ik ben begonnen, stop ik weer met bewegen.

Dan is runningtherapie een goede ondersteuning. Runningtherapie is een relatief nieuwe vorm van (vaak aanvullende) behandeling van psychische aandoeningen zoals depressie, angst en paniekaanvallen en schizofrenie. Het wordt ook vaak ingezet wanneer mensen aspecifieke lichamelijke klachten hebben waarvan zijzelf en/of de behandelaar vermoedt dat die een psychische oorzaak hebben. In dat geval spreken we van somatisering. Als je geen ‘zwaar’ klachtenbeeld hebt, maar je herkent je in het beeld dat het je alsmaar niet lukt om op eigen kracht beweging als onderdeel van je levenspatroon te integreren, is runningtherapie uitermate geschikt.

Runningtherapie is geschikt voor iedereen, jong of oud, sportief of minder sportief en onafhankelijk van de lichaamsbouw omdat elk programma precies op maat is.

Waarom bewegen als therapie inzetten?
De basis is feitelijk heel eenvoudig. Fysiek in beweging zijn heeft effecten op de hartcoherentie, de ademhaling en op de stofwisseling in de hersenen waardoor vrijwel iedereen die beweegt zich lekkerder in zijn of haar vel voelt. Naast positieve effecten op je lichamelijk conditie heeft beweging ook belangrijke positieve effecten op je geestelijke gezondheid. Running therapie is er op gericht jou te helpen om dat bewegen (en daarmee het bevorderen van je lichamelijke en geestelijke conditie) tot een ‘automatisch’ onderdeel van je levensinvulling te maken. Na een traject van drie maanden kun je zelfstandig invulling geven aan beweging in jouw leven.

Hardlopen is een sport die voor vrijwel iedereen geschikt is. Mensen die bewegen geven vrijwel zonder uitzondering aan zich energieker, blijmoediger en helderder van geest te voelen na een loopsessie. En daarbij gaat het niet om snelheid of prestatie. Het in beweging zijn heeft effecten op de hartcoherentie, de ademhaling en op de stofwisseling in de hersenen waardoor vrijwel iedereen die beweegt zich lekkerder in zijn of haar vel voelt: letterlijk en figuurlijk.

Geen ‘looptraining’ en geen praattherapie
Runningtherapie onderscheidt zich op een aantal belangrijke vlakken van een looptraining. Dat begint al bij de intake waar met een fitheidstest en een aantal andere testen wordt gewerkt, die een traject garanderen dat aansluit bij jouw psychische en lichamelijke conditie. De loopsessies worden begeleid door een gecertificeerde runningtherapeut. Die therapeut heeft niet alleen verstand van hardlopen, maar ook van het psychisch ondersteunen en motiveren van mensen, van het evalueren en (waar nodig) bijstellen van doelen en beschikt daarmee over een surplus aan coachende vaardigheden. En als allerbelangrijkste wellicht: runningtherapie is erop gericht om met een eenmalige investering van tijd en middelen jou zodanig te ondersteunen, dat je na drie maanden zelfstandig in staat bent beweging op maat in jouw levenspatroon in te bedden. De focus ligt dus op ‘bewegen op maat’ en het praten in deze therapie beperkt zich tot datgene dat rechtstreeks verband houdt met het bewegen en de integratie daarvan in jouw dagelijkse leven. Runningtherapie vervangt dus niet interventies zoals cognitieve therapie of gedragstherapie.

Hoe werkt runningtherapie
In 12 weken tijd leer je om 30 minuten ononderbroken hard te lopen op een bij jou passend tempo. Na die 12 weken heb je het hardlopen als onderdeel van jouw weekinvulling een plaats gegeven en kun je zelfstandig verder trainen en aan je lichamelijke en geestelijke conditie blijven werken…….zolang jij maar wil.

Hoe ziet zo’n traject eruit:

  • Een intakegesprek en fitheidstest met de gecertificeerde runningtherapeut resulteren in een loopschema op maat
  • Elke week is er 1 door de runningtherapeut begeleide loopsessie (ik werk uitsluitend nog individueel)
  • Elke week loop je 2 keer zelfstandig met ondersteuning op afstand
  • Je houdt een looplogboek bij samen met de runningtherapeut
  • We gebruiken looproutes waar jij prettig en veilig kunt hardlopen, ook ‘s avonds
  • Periodiek meten we je resultaten en evalueren we de door jou gestelde doelen
  • Steeds is er de mogelijkheid om tussentijds de trainer te raadplegen

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat na een periode van 12 weken nieuw gedrag blijvend gevestigd raakt in je levenspatroon. Met dit traject integreer je het hardlopen dus blijvend in jouw weekritme.

Bijdrage en tijdsinvestering
Voor particulieren is de bijdrage voor het traject van 12 weken en een intakesessie van 90 minuten € 400. Betaald een werkgever of andere instantie de therapie, dan komt daar 21% BTW bovenop.
De tijdsinvestering bedraagt ca. 3,5 uur per week en is grotendeels planbaar wanneer het jou maar uitkomt.

Met runningtherapie pleeg je een duurzame investering in je lichamelijke en geestelijke gezondheid

Meer informatie?
Op ‘bewegen voor je brein’ vind je achtergrondinformatie en wetenschappelijke onderbouwing van de werking van runningtherapie